Via-italia
Image default
Energie

Biodiesel en biogas helpen bij klimaatdoelstellingen

Biodiesel en biogas: wat is het?

Biodiesel en biogas zijn verschillende soorten van biobrandstoffen. Het belangrijkste onderdeel van deze woorden is ‘bio-’. Dit is een afkorting voor biologisch. Hiermee wordt bedoeld dat een stof organisch wordt gewonnen en dat deze daarmee goed is voor het milieu. Biodiesel en biogas hangen dus onder deze overkoepelende term. Beide soorten bio brandstoffen worden op een aparte manier gewonnen.

Hoe ontstaat biodiesel?

Biodiesel ontstaat door het samenpersen van vettige gewassen. De vetten die hierbij vrijkomen zijn de bron voor de biologische diesel. Er zijn twee soorten biodiesel: FAME en HVO. Deze zijn niet gelijk en de ene is wel degelijk beter voor je verbrandingsmotor dan de andere. FAME is een biodiesel die goedkoper is maar als nadeel heeft dat het water aantrekt. Er bestaat dus een kans dat er algen ontstaan in je verbrandingsmotor. Dit is uiteraard geen pretje. HVO wordt daarom gezien als schoner: deze werkt waterafstotend. Wel is het zo dat HVO duurder is.

Hoe wordt biogas gemaakt?

Biogas wordt gemaakt doordat mest en afval wordt samengeperst. Bij dit proces ontstaan bepaalde bacteriën die zorgen voor methaan. Methaan is de basis van biogas. Omdat mest en afval vrijwel altijd in voorraad zijn is biogas een goede optie voor een bio brandstof. Echter is een nadeel dat de grondstoffen hiervoor verbouwd worden op een stuk grond dat ook gebruikt kon worden voor voedsel.

Duurzaam en biologisch

Biologische brandstoffen zijn herbruikbaar en organisch. Organisch betekent dat de brandstof gewonnen wordt uit dierlijke en plantaardige stoffen. Dit betekent dat ze oneindig zijn en altijd opnieuw geproduceerd kunnen worden. Ze raken niet op en kunnen daarom altijd ingezet blijven worden om het milieu schoner te maken.

Wat is de impact op het milieu?

Biodiesel en biogas zijn erg belangrijk voor het milieu. Deze stoten veel minder CO2 uit tijdens het verbranden in de verbrandingsmotor. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die juist heel veel CO2 uitstoten. Daarbij komt dat biodiesel en biogas ook nog eens duurzaam en biologisch zijn. En ook dit heeft een zeer positieve impact op het milieu. Er rijden vele voertuigen op de weg die beschikken over een verbrandingsmotor. Wanneer deze allemaal zouden functioneren op biodiesel of biogas zouden klimaatdoelstellingen steeds sneller behaald kunnen worden.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/