Consumenten worden misleid door BOL.com bij aanschaf wijnklimaatkast


Via-italia

Doordat BOL.com net als vergelijkingssites niet duidelijk aangeeft in welk land een leverancier gevestigd is, loop je als consument het risico om tegen problemen aan te lopen. Deze ontstaan vooral op het moment dat je een artikel koopt waarbij de lokale importeur de garantie moet verlenen. Stel je koopt een wijnklimaatkast en je denk dat deze wordt geleverd door een Nederlandse dealer. Echter als je gaat doorklikken, dan kom je vaak bedrogen uit. Er zijn onder andere leveranciers die wijnkasten uit Polen en Frankrijk via BOL.com op de Nederlandse markt brengen. De prijzen zijn niet altijd veel lager dan datgene wat je bij een Nederlandse dealer betaalt. BOL.com krijgt een financiële vergoeding, dus is mede verantwoordelijk voor de misleiding. Zou er duidelijk worden vermeld ‘dit is een buitenlands product met andere garantievoorwaarden’, dan kan de consument er bewust voor kiezen om in het buitenland te kopen. Dit doe je doorgaans niet met dure goederen.

Garantie
De garantie in het buitenland is minder dan datgene wat de Nederlandse importeur biedt. Heb je een probleem met je wijnkast, dan komt een servicemonteur van de importeur ter plaatse. Deze zal de reparatie uitvoeren, maar u moet wel de factuur betalen voor de verplaatsing, arbeid en onderdelen. De factuur kunt u vervolgens zelf gaan claimen in het buitenland. U begrijpt al waar het naartoe gaat, dikke ellende, want wie spreekt er allemaal goed Frans en dan hebben we het nog niet over Pools.

Autoriteiten
Je vraagt je af waarom de ACM, Consumentenbond of Test Aankoop geen actie onderneemt? Ook journalisten laten het afweten. Het jammere is dat het online kopen op deze manier in een negatief daglicht komt te staan. Je zou toch van bedrijven als BOL.com en Amazon verwachten dat ze in de gaten houden of de verkopers voldoen aan de gestelde richtlijnen.

BTW
En dan is er het verhaal van de BTW afdracht. Je hebt een BTW voet waaronder je moet blijven, omdat je als leverancier in Nederland BTW moet gaan afdragen. In Nederland is dat € 100.000 waarbij je de vraag kunt stellen wie controleert dit? Geeft BOL.com aan de Nederlandse overheid door welke buitenlandse firma meer dan € 100.000 omzet heeft behaald? Op deze manier loopt de Nederlandse staatkas veel geld mis. Wie moet dit gaan controleren? EU Is het BTW afdracht probleem een Europees probleem? Misschien is het een goed idee om dit Europees te regelen. Zodoende krijgen de lokale dealers de gelegenheid om op een gelijkwaardige manier te concurreren.

https://www.cavepromotor.nl