Via-italia
Image default
Vakantie

Ook jij kunt energie besparen onder de douche

Ook jij kunt energie besparen onder de douche

Door korter te douchen kun je eenvoudig energie vergelijken en besparen. Stel je stond gemiddeld 9 minuten onder de douche. Een gemiddeld huishouden kan door 5 in plaats van 9 minuten te douchen  per jaar gemiddeld 15.000 liter warm water en dus 60 m3 gas te besparen. Op deze bespaarde hoeveelheid gas kan door een gemiddeld gezin 2 jaar worden gekookt. Bovendien bespaar je ook veel tijd. Stel je staat 120 dagen per jaar onder de douche. Dan levert 5 in plaats van 9 minuten een tijdsbesparing op die groot genoeg is 24 voetbalwedstrijden te bekijken. Overstappen energie is dus van belang als je er goed op let. 

De waterbesparende douchekop

Niet voor niets gebruikt de helft van de huishoudens een waterbesparende douchekop, ook wel spaardouche genoemd. Bij hetzelfde douchecomfort kun je 20% op je water en energierekening besparen. Vervang je een regendouche, een douche met een extra grote douchekop, door een spaardouchekop? Dan kun je zelfs 60% besparen op je water en energierekening. Het vervangen van een gewone douchekop door een waterbesparende douchekop levert bij een gemiddeld gezin een besparing op van  circa 40 euro , want je verbruikt 7400 liter minder warm water en dus circa 40 m3 gas. 

Ga een waterbesparende douchekop kopen? Bedenk dat een spaardouche of waterbesparende douchekop maximaal 6,9 liter water per minuut mag doorlaten. Kijk of op de verpakking van de spaardouche een doorstroomklasse is vermeld. Dan weet je hoeveel water er door de douchekop wordt doorgelaten. Een spaardouche moet klasse Z hebben. Douchekoppen met klasse Z hebben een volumestroom warm water van 4,3 – 6,9 liter water / minuut. 

Waar moet je op letten bij een waterbesparende douchekop?

  • Gebruik je een keukengeiser? Dan levert een waterbesparende douchekop geen besparing op, want een keukengeiser geeft maximaal 6 liter warm water per minuut. De sterke straal van de spaardouche is wel een verhoging van het comfort.

  • Wanneer past een spaardouche bij je geiser, boiler of combiketel? Als de tapdrempel van het warmwatertoestel niet hoger is dan 1,6 liter. Een installateur weet hoe hoog de tapdrempel van je warmwatertoestel is.

  • Bij het gebruik van een waterbesparende douchekop wordt de druk in de doucheslang hoger. Daarom wordt aangeraden om een oude of beschadigde doucheslang te vervangen.

  • Wellicht heeft de waterbesparende douchekop meerdere standen. Gebruik dan de waterbesparende stand. Op de verpakking staat vermeld wat de waterbesparende stand is. 

Besparen als je een regendouche hebt

Heb je een comfortabele regendouche met extra zijsproeiers of met een extra grote douchekop? Dan ben je een grootverbruiker van warm water. Toch zijn er mogelijkheden om te besparen.

  • Overweeg je om een regendouche aan te schaffen of te vervangen? Koop dan een regendouche met doorstroomklasse S, want deze regendouche gebruikt evenveel water als een standaard douchekop. Heeft je douche extra zijsproeiers? Gebruik die dan zo weinig mogelijk.

  • Bedenk dat niet iedere douche geschikt is voor het plaatsen van een regendouche. Niet iedere ketel of boiler kan de hogere warmwatervraag van de nieuwe douche aan. Aangeraden wordt om informatie in te winnen bij een installateur over de geschiktheid van je douche.