Mousserende wijnen zijn er in overvloed, maar wat is nu precies het verschil tussen de Italiaanse Prosecco en de Spaanse Cava? En wat betekent die term ‘Spumante’ eigenlijk? Samen met wijnwinkel Qualivino duiken we in de wereld van de bubbels om de herkomst, de productiemethode en de smaakverschillen voor je op een rijtje te zetten. Herkomst en Druiven: Italië vs. SpanjeHet meest fundamentele verschil tussen Prosecco en Cava ligt in hun afkomst en de gebruikte druiven:
ProductiemethodeDe manier waarop de bubbels in de wijn komen, is de grootste factor die hun smaakprofielen onderscheidt. Cava: De Traditionele Methode (Méthode Champenoise)Cava wordt gemaakt volgens exact dezelfde methode als Champagne, de zogenaamde Traditionele Methode (of Méthode Champenoise). De tweede gisting vindt plaats in de individuele fles. Dit proces zorgt voor een fijnere, persistente bubbel en een complexere, drogere smaak met tonen die doen denken aan gist, brood of toast (door het lange contact met de gistresten). Prosecco: De Charmat-methode (Tankmethode)Prosecco wordt vrijwel altijd gemaakt via de Charmat-methode (ook wel de tankmethode genoemd). De tweede gisting vindt plaats in grote, gesloten roestvrijstalen tanks. Dit snellere proces is efficiënter en zorgt ervoor dat de frisse, fruitige aroma’s (van appel, peer en bloemen) van de Glera-druif behouden blijven. De bubbels zijn over het algemeen groter en minder fijn. SmaakprofielDoor de verschillende productiemethoden hebben de wijnen een duidelijk eigen karakter. Prosecco is lichter, frisser en toegankelijker. Je proeft de kenmerkende smaken van appel, peer, perzik, meloen en bloemen. Cava is complexer en droger, met meer diepgang. In de mond proef je citrus, mineraaltonen, gist, toast en noten. Wat is Spumante?De term Spumante is geen specifieke wijn of druif, maar een Italiaanse stijl- of categorieaanduiding die de hoeveelheid bubbels aangeeft. Spumante betekent letterlijk “mousserend” of “bruisend” en duidt op een wijn met een volledige druk (meer dan 3 Bar). Dit is vergelijkbaar met de druk in Champagne of Cava. Veel Prosecco is bijvoorbeeld technisch gezien “Prosecco Spumante”. Dit staat in contrast met Frizzante, wat “half-mousserend” (licht bruisend) betekent en een lagere druk heeft (tussen 1 en 2,5 Bar). |
https://www.qualivino.be/wijnblog/artikel/wat-is-het-verschil-tussen-prosecco-en-cava/ |
Goed artikel? Deel hem dan op:
Gerelateerde berichten:
- Vitaliteit in de herfst: chiropractie in Cuijk als gids naar gezondheid De herfst is bij uitstek het seizoen van verandering en vernieuwing. Terwijl de bladeren verkleuren en de dagen korter worden, is het de perfecte tijd...
- Eerste indruk geven Een eerste indruk is de meest belangrijke impressie die je maakt, omdat dit het eerste beeld is wat je over jezelf schept. Zowel in je...
- Hoe kun je het beste je wijn bewaren? Wat is de beste manier om je wijn te bewaren Waar bewaar jij je wijn? Een fles wijn kan je het beste liggend bewaren. De...
- Het bewaren van je flessen wijn doe je in een wijnrek van eurocave Koude winterdagen en feesten Het koude weer is weer in zicht. Dat betekent dat er meer feesten gaan komen. Families en vrienden komen weer bij...
- Authentiek kebab eten bij een turks restaurant. Kebab verwijst naar een grote selectie vleesgerechten in de Turkse keuken. Het is onmogelijk om de authentieke kebab precies te repliceren, maar het is mogelijk...
- Steeds vaker gaan mensen uiteten Steeds vaker gaan mensen uiteten, omdat het steeds beter gaat met de economie. Tegenwoordig is het heel normaal als je op het laatste moment nog...