Vlaming kiest kwaliteit met Liebherr WTes 5872


Via-italia

Waarom zou u als rechtgeaarde Vlaming een Liebherr WTes 5872 Vinidor kopen? Allereerst moet u weten dat dit een zeer geavanceerde wijnklimaatkast is en geen wijnkoelkast. Echter we hebben het wel over een echt wijnkast. Is daar een verschil tussen? Jazeker, de koelkast doet alleen dat wat de aanduiding zegt en dat is puur koelen. Dus u kunt uw wijn op een bepaalde temperatuur instellen. Echter heeft u wijnen die u langere tijd wilt bewaren, dan is het belangrijk dat naast de luchtvochtigheidsgraad, de geuren in uw wijnkast en trillingen worden geëlimineerd. Daarbij is het ook belangrijk dat de wijnklimaatkast wordt geplaatst op Vibration Reduction Blocks. Deze wijnkast is uitgevoerd in hoogwaardig edelstaal met in de deur UV-werend glas. In deze wijnkast kunt u 178 flessen wijn (bordeauxformaat bewaren) welke zijn verdeeld over drie afgescheiden compartimenten (de zogenaamde wijnsafes). In elk compartiment kunt u een andere temperatuur instellen. Zo bepaalt u zelf of in het compartiment een bewaartemperatuur of serveertemperatuur wordt gehanteerd. 

De luchtvochtigheidsgraad heeft een direct effect op het al dan niet uitdrogen van de kurk die in uw wijnflessen zit. Kurk is een natuurproduct en heeft een bepaalde luchtvochtigheidsgraad nodig. Is deze te laag, dan krimpt de kurk waardoor er bacteriën uw wijnfles kunnen binnendringen. Is de luchtvochtigheidsgraad te hoog, dan krijgt u schimmel op uw etiketten en deze vervagen. Een goede wijnklimaatkast biedt u de mogelijkheid om de luchtvochtigheidsgraad te veranderen of voorziet in faciliteiten. Om de luchtvochtigheidsgraad te kunnen meten is het belangrijk dat u een hygrometer heeft. Geen analoge, want deze moet u telkens kalibreren. U dient een digitale hygrometer aan te schaffen.

De geuren in uw wijnkast moeten voor deze de kast binnendringen worden gefilterd. Hiervoor is een Aktief Koolfilter noodzakelijk. Dit filter moet u jaarlijks vervangen om het goed te laten werken. Dit moet u wel bijhouden in uw agenda, want anders vergeet u het gegarandeerd.

U wilt uw wijnen in alle rust laten liggen, maar u leeft in een moderne wereld waar u regelmatig te maken heeft met omgevingstrillingen. De trillingen van de compressor heeft Liebherr voor u geëlimineerd, maar het zijn de omgevingstrillingen van het openen van een deur, het opgaan van een trap tot passerend verkeer wat deze, in uw beleving minuscule, trillingen veroorzaakt. Het zijn deze trillingen die de moleculen in de wijn continue laten bewegen, waardoor de oudering van de wijnen sneller gaat dan voorzien. U had het idee dat uw wijn in 2019 op dronk zou zijn. Helaas, dat was deze al in 2017, waardoor deze niet volledig evenwichtig is geworden. Of uw wijn komt helemaal niet op het gewenste hoogtepunt. Feitelijk mishandelt u de wijnen door ze niet op Vibration Reduction Blocks te plaatsen. Deze blocks zijn er op voorzien naarmate u de wijnkast meer vult, dat deze ‘wegzakt’ in de wijnkast. Hierdoor is het mogelijk om een schokbrekendeffect te creëren.  De omgevingtrillingen worden opgevangen.

Het is belangrijk dat u beseft dat u een wijnkast koopt bij een specialist met verstand van wijn. Dus niet in een witgoedwinkel waar ze toevallig ook wijnklimaatkasten verkopen. De leverancier moet direct een digitale hygrometer meeleveren en u van uitleg voorzien, want u bent degene die de bewaking van de luchtvochtigheidsgraad voor uw rekening gaat nemen. Dezelfde leverancier moet ook zorgen voor de Vibration Reduction Blocks, want los kost een set behoorlijk wat geld. Dat leverancier ook kan een deur kan omdraaien en de installatie kan verzorgen is mooi meegenomen.

Om tijdig uw Aktief Koolfilter te vervangen is het belangrijk dat u zaken doet met de juiste leverancier die hiervoor een Filter Alert Service heeft ingericht. Zij houden bij welk filter u heeft en sturen u jaarlijks het juiste filter toe.

U denkt nu wellicht welke Liebherr is hiertoe in staat? Dat is een goede vraag. In Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten is er slechts één bedrijf dit allemaal kan. Deze firma heet Cavepromotor. Hier kunt u ook vragen stellen nadat u de wijnkast heeft aangeschaft als het gaat over het bewaren en serveren van verschillende soorten wijn. Overigens coördineert deze organisatie al haar internationale activiteiten van België.

Wilt u meer weten over de Cavepromotor organisatie in België? Kijkt u dan op www.cavepromotor.be