Via-italia
Image default
Boeken en Tijdschriften

Boek laten drukken: kies ik voor een grote of kleine oplage?

Een eigen boek laten drukken: hier komen behoorlijk wat keuzes bij om de hoek kijken. Ten eerste is het natuurlijk bijzonder knap dat je deze stap aandurft. Velen zien het toch als een veilige optie om samen te werken met een uitgeverij. Dat je vrij en onafhankelijk blijft, is bijzonder moedig. En dit hoeft succes niet tegen te houden, want er zijn genoeg schrijvers zonder uitgever die aardig wat geld verdienen hieraan. Je bent blij met de vrijheid zonder uitgever, maar hierdoor moet je zelf ook meer keuzes maken. En dat kan soms best intimiderend zijn. Als onafhankelijk schrijver moet je veel zelf regelen. Zo ben jij degene die het boek moet promoten en er voor moet zorgen dat het aan de man gebracht wordt. Tevens ben jij verantwoordelijk voor de verkoop van het boek. Om een boek te verkopen, moet je een boek laten drukken. Dit kan bij diverse (online) drukkerijen. Echter zul je dan een aantal keuzes moeten. Eén hiervan is: kies ik voor een grote of kleine oplage? Wij helpen je een handje bij deze keuze.

Grote of kleine oplage?

Er zijn een aantal afwegingen die je dient te maken wanneer je de keuze hebt tussen een kleine of grote oplage. Ten eerste is het bij menig drukkerij zo dat de korting oploopt hoe meer boeken je laat drukken. Dit is een aangename bijkomstigheid. Echter zit je waarschijnlijk aan een bepaald budget vast. Weinigen van ons hebben onbeperkt geld. Door dit budget word je van nature al wat gelimiteerd als het gaat om de oplage. Maar stel dat je genoeg geld hebt om de keuze te maken tussen een grote of kleine oplage. Als de korting aangenaam is, raden wij aan voor een grote oplage te kiezen. Als de vraag hoog is, weet je in ieder geval zeker dat je over genoeg boeken beschikt.

Andere keuzes die je moet maken als je jouw boek laat drukken

Het kiezen tussen een grote of kleine oplage is niet de enige keuze die je moet maken als je jouw boek laat drukken. Zo heb je ook een keuze te maken qua omslag. Ga je voor een harde kaft of een softcover? Een harde kaft ziet er het mooist uit en biedt de beste bescherming aan de inhoud. Maar een softcover is gemakkelijker om te lezen voor de gemiddelde lezer. Daarnaast dien je een keuze te maken qua formaat: klein, gemiddeld of groot. Ook de kwaliteit van papier is een keuze die je bij menig (online) drukkerij zult moeten maken. Ga je voor off white of crème – mat Romandruk bijvoorbeeld? De keuze is geheel aan jou wanneer je zonder uitgever een boek wilt uitgeven.