Via-italia
Image default
Recreation / Food

Werk als consultant

Werken als consultant is een dynamisch beroep. Het wordt als een uitdagend en divers beroep beschouwd. De branche is een van de meest populaire sectoren om in te werken. Om als consultant de markt te betreden is het belangrijk om te begrijpen hoe het dagelijks leven van een consultant er uitziet. In deze blog gaan wij je vertellen wat voor werk je precies doet als consultant.

Het werk van een consultant is op te delen in twee activiteiten: werkzaamheden voor de klant en werkzaamheden ter ondersteuning van interne activiteiten. Bij klantgerichte activiteiten draait het natuurlijk om de klant. Je moet hierbij denken aan twee soorten projecten: Consultancyprojecten en adviesprojecten. Een voorbeeld van een advies project is consultant hrm. De adviesprojecten kunnen vaak enkele jaren duren. Denk daar bij aan nieuwe organisatie structuren. Dit proces is niet binnen enkele maanden opgelost maar dit duurt enkele jaren. Helemaal als het wereldwijd wordt doorgevoerd.

Een adviesproject bestaat uit een aantal fases. De eerste fase is een voorbereidingsfase die gevoerd wordt tussen de klant en een ervaren consultant. Na overleg en afspraken gemaakt te hebben is de volgende fase aan de beurt: De probleemdefinitie fase. Hierin analyseert een groot team het probleem van de klant. Er moet veel data verzameld worden voor de klant op zo goed mogelijk advies te geven. Als er dingen ontbreken bij de administratie kan er bijvoorbeeld een consultant salarisadministratie te hulp schieten. Na dat de data verzameld is het tijd voor de analysefase. Hierin wordt een oplossing verzonnen voor het probleem dat de klant heeft.

De andere activiteit die een consultant heeft zijn de interne activiteiten. De consultant moet natuurlijk ook zijn bijdrage leveren aan interne bedrijfsprocessen. Dit kan variëren tot het volgen van een training tot aan bijdrage leveren aan de organisatie van een evenement. De werkzaamheden van een consultant veranderen door de jaren heen. Een hogere functie krijgt ook andere taken dan iemand met een lagere functie.

https://www.cbbs.nl/