Via-italia
Image default
Recreation / Food

Vasten is afvallen, of toch niet?

Helaas leeft in dieetland steevast het idee dat je moet vasten om af te kunnen vallen. Mensen stoppen drastisch met eten en doen aan geheelonthouding. Maar zij vergeten dat ze koolhydraten, eiwitten en vetten nodig hebben.

Wat moet je nu doen? Vasten is niet de oplossing, maar het eten van recepten zonder koolhydraten is dat wel. Deze recepten zijn vaak eiwitrijk en dragen dus bij aan je gewicht en het behalen van je streefgewicht.

 

Minder eten en energieverbruik

Het verhaal van de spaarstand klopt dus in zoverre dat bij minder eten je energieverbruik zakt. Op twee essentiële punten klopt het spaarstandverhaal niet. De spaarstand is niet chronisch; als je weer evenveel gaat eten als vroeger, word je niet zwaarder dan vroeger. En het is geen kwestie van een schakelaar die omgaat. Als je ineens 500 kcal per dag minder gaat eten val je uiteindelijk evenveel af als wanneer je in kleine stapjes naar 500 kcal minder gaat. Hall heeft zijn formules verwerkt in een app, de Body Weight Planner.

 

De Body Weight Planner

De Body Weight Planner geeft een beter antwoord op je vragen over aankomen en afvallen dan menig diëtist of professor. Zij passen de redenering toe van de badkuip met stop in de afvoer: van wo kcal per dag extra word je eindeloos dik en van ioo kcal per dag minder wordt de dikste mens een geraamte. Zo berekende een beroemde Amerikaanse obesitasexpert in het prestigieuze tijdschrift Science dat de obesitasepidemie voorbij zou gaan als iedereen een kwartiertje extra per dag zou gaan wandelen. Coca-Cola maakte er een reclamespot van: een beetje dansen en springen en dan word je slank terwijl je gewoon cola blijft drinken!

 

8 tot 16 km per dag lopen

In werkelijkheid moet de gemiddelde Amerikaan — om slank te worden — de rest van zijn leven acht tot zestien kilometer per dag lopen of 300 tot 600 kcal minder eten, dus twee hamburgers of drie blikjes cola minder. Voor het uiteindelijke resultaat maakt het niet uit of je de dagelijkse calorie-inname terugbrengt in één grote stap of in een hoop kleine stapjes. Kleine stappen zijn gemakkelijker vol te houden, maar ook dan zijn er maar weinig mensen die erin slagen af te vallen en dat nieuwe gewicht te behouden. Dat komt niet door een spaarstand die het ons onmogelijk maakt een gezond gewicht te bereiken; het komt doordat we leven in een dikmakende omgeving waar we ons heel moeilijk aan kunnen onttrekken.

 

Samenvatting

Het is niet zo dat je met geheelonthouding en vasten toewerkt op een gezond gewicht. Daar is veel meer voor nodig. Wat zou kunnen werken is het eten en drinken van koolhydraatarme gerechten. Daar zitten veel eiwitten in en die helpen je om af te vallen. Bekijk bijvoorbeeld eens deze heerlijke perziken uit de oven, gevulde artisjokken of gerookte schelvis met een saus op basis van bieslook en room. Heerlijke recepten die je makkelijk zelf kunt bereiden en waarmee je niet alleen afvalt, maar ook een stuk gezonder zal worden. Vandaag nog beginnen is met deze recepten een fluitje van een cent.

https://koolhydraatarmereceptengids.wordpress.com/