Via-italia
Image default
Auto's en Motoren

Vespa amper veranderd in 75 jaar

Vespa bestaat dit jaar alweer 75 jaar en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De vliegtuigbouwer Piaggio wist toentertijd niet dat hij goud in handen had met de Vespa en dat hun scooters over de hele wereld door Vespa dealers zouden gaan worden verkocht.

Vrouwen en priesters

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de fabrieken die gebruikt werden om vliegtuigen in te bouwen volledig tot verwoest. In opdracht van zijn baas Enrico Piaggio ontwierp Ingenieur Corradino D’Ascanio een tweewieler die geschikt was voor vrouwen en priesters. Er was in Italië behoefte aan een snel en goedkoop vervoersmiddel (die op afbetaling te koop was) na de Tweede Wereldoorlog. D’Ascanio ging aan het tekenen en ontwierp een scooter met zelfdragend frame en directe aandrijving om een comfortabel zittend poppetje heen. Als klap op de vuurpijl voegde hij nog een reservewiel toe en zijn alternatief voor een volgens hem vervelende bromfiets was af. Al snel zag de Vespa het levenslicht, niet wetende dat het zou uitgroeien tot een Italiaans icoon. Met zijn ronde, volle achterkant en smalle frame vond de engineer de tweewieler wat weg hebben van een wesp en daarom noemde hij hem Vespa. Een Latijnse meisjesnaam die ‘wesp’ betekent. Vliegtuigen zijn vanaf dat moment nooit meer in de fabriek gebouwd.

Symbool voor wederopstanding Italië

De Vespa en Fiat 500 staan symbool voor de wederopstanding van Italië na WO2. In de 75 jaar dat Vespa bestaat, is hij nauwelijks veranderd. Ontwerpers zien de noodzaak ook niet om hem aan te passen, omdat het meer is dan een scooter. Vespa staat voor het zonnige, Italiaanse optimisme. Het mooie leven. En dat hoeft niet veranderd te worden. Dat blijkt ook wel uit de populariteit van de tweewieler: de afgelopen 75 jaar heeft Piaggio maar liefs 19 miljoen Vespa’s verkocht in 5 continenten. Hoewel de scooter speciaal ontworpen was voor vrouwen en priesters, reden er ook meteen veel mannen op. Het is meer dan een scooter. Het is een manier van leven en een passie die gedeeld wordt door allerlei soorten mensen uit alle lagen van de bevolking.

https://www.vandenburgeindhoven.nl/