Via-italia
Image default
Recreation / Food

Beste Italiaanse wijnen van 2018

Italie is en blijft een van de grootste wijnlanden in de wereld. Dat komt grootendeels omdat het land een rijke en lange traditie van wijnbouw heeft, die teruggaat tot ver voor Christus. Je zou dus gerust kunnen zeggen dat wijnbouw in het DNA van de Italianen zit.

Door die rijke geschiedenis heeft Italie enorm veel ervaring. Die kennis is van cruciaal belang om kwaliteitsvolle producten af te leveren. Want de productie van wijn is een proces waar zelfs de kleinste details voor een enorm smaakverschil kunnen zorgen.

Natuurlijk is kennis niet het enige element dat meespeelt in de hoge kwaliteit van Italiaanse wijnen. Ook de omgeving speelt een rol. De Italiaanse landschappen zijn uiterst geschikt voor de wijnbouw, zowel in het koele noorden als het warme zuiden. Die diversiteit in landschappen heeft trouwens ook een effect op de smaak van de wijnen.

De beste wijnen uit Italië geselecteerd

Hoe kan je de beste Italiaanse wijnen vinden?

Simpel: neem een kijkje in wijnwinkels. Zaken zoals Upperwine spenderen veel aandacht aan het inkoopproces. De eigenaars gaan zelf op zoek naar de beste flessen, en vergelijken jaarlijks honderden soorten wijn om de meeste smaakvolle eruit te halen. Dat is een langdurig proces dat enige kennis vereist.

Wil je binnen een bepaalde selectie nog verder verfijnen op kwaliteit? Kijk dan ook even naar de resultaten van wedstrijden.

Wijnboeren schrijven hun wijnen vaak in voor nationale en internationale wedstrijden. Alles wordt geproefd door een professionele jury en daarna beoordeeld op diverse punten. De beste wijnen ontvangen een award of medaille, die natuurlijk voor de nodige publiciteit zorgt. Daarnaast zijn er nog individuele wijnbloggers die op hun eigen site reviews schrijven over diverse wijnen.

Om je een idee te geven: deze 2013 Armonia Bicocchi, een Italiaanse rode wijn uit Toscane, kreeg de gouden medaille op de Berlin Wine Trophy. Dat is opnieuw een teken dat het hier gaat om een uitstekend product met een verfijnde smaak.

De beste wijn blijft persoonlijk

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat eten en drinken een persoonlijke aangelegenheid blijven. Wat de ene persoon heel lekker vindt, is voor iemand anders misschien een doorsnee gerecht. Voor wijn geldt die regel ook. Persoon A zal bijvoorbeeld een 2016 La Pettegola als beste Italiaanse wijn beoordelen. Maar Persoon B kan misschien een andere fles verkiezen. Smaken verschillen nu eenmaal. Dat is maar goed ook, want anders zouden alle wijnboeren proberen om dezelfde smaken te produceren. Dat is ook saai, hé?

https://www.upperwine.com/nl/shop?country=italie