Via-italia
Image default
Recreation / Food

Goede inrichting van je stal

In Nederland hebben we veel ondernemers in het boerenvak zitten. Ze zijn daar of zelf mee begonnen, of hebben bijvoorbeeld het familiebedrijf overgenomen. Veel van deze boeren hebben koeien. Dat is ook niet zo vreemd, want de vraag naar melk is erg groot en om daaraan te kunnen voldoen is het natuurlijk ook alleen maar goed dat we zoveel koeien in Nederland hebben. Om goed te kunnen boeren, is het natuurlijk ook erg belangrijk om de juiste stalinrichting te hebben, zodat je zo optimaal als mogelijk kunt produceren. Je hebt immers met een levend product te maken maar je wilt natuurlijk ook wel zoveel mogelijk winst uit je investering halen.

Er zijn diverse hulpmiddelen die hulp kunnen bieden bij het opslaan van de melk zoals een goede voorkoeler, maar belangrijker is het natuurlijk eigenlijk om gewoon bij het begin te beginnen en te zorgen dat je dieren het goed hebben.

Koeien hebben relatief veel ruimte nodig. Niet gek natuurlijk, want het zijn ook grote dieren die wel tot 300 kilo kunnen wegen. Sommige koeien mogen met goed weer naar buiten, maar anderen blijven altijd binnen. Nu kunnen koeien natuurlijk in principe ook wel prima op stal blijven, maar dan moet er natuurlijk wel gezorgd worden voor de juiste voorzieningen. Zo moet een koe altijd de gelegenheid krijgen om lekker te gaan liggen, maar ook vooral om weer zelf op te kunnen staan. Wanneer een koe te lang blijft liggen en niet zelf kan opstaan, zal zij last krijgen van vervelende doorligplekken. Een gelukkig dier betekent immers dan ook een beter product. Zorg er daarom dat de koe zacht genoeg ligt en vooral ook dat zij genoeg ruimte heeft. Ruimte genoeg is ten minste drie vierkante meter. Dan kan zij gemakkelijk zelf gaan liggen en daarna ook gemakkelijk zelf weer opstaan.

http://www.wijsmanhandelenadvies.nl